6 tipov ako lepšie randiť

Uvedomujem si, že podobných článkov je na internete neúrekom, ale zdá sa mi, že dnes my veriaci máme trochu pokrútené predstavy o randení. V tomto článku sa spolu pozrieme na pár princípov, ktoré by sme mohli mať na pamäti počas chodenia.

6 tipov ako lepšie randiť
Foto: © freepik.com (AI-generated)

Randenie (chodenie) s niekým je vlastne bližšie spoznávanie sa. Stále ste kamaráti ale chcete sa poznať viac ako poznáte ostatných svojich kamarátov. Preto začínate spolu postupne tráviť viac času a často tento čas spolu trávite bez iných ľudí.
 

1| Myslite na cieľ

V prvom rade by som veľmi odporúčal mať na pamäti cieľ chodenia, ktorým je manželstvo. Chodenie je v istom zmysle skúška vašej budúcej polovičky. Skúšate a zisťujete či je tento človek vhodný na manželstvo a založenie rodiny. Pretože ako som písal v inom článku, nie každý je.

V chodení sa ľudia často zaseknú (na dlhé roky), pretože nemajú cieľ. Proste spolu chodia a sú spokojní s tým, ako to je. Ak ste veriaci zrejme viete, že toto nie je pre nás tak úplne prípustné a príde časom bod, v ktorom sa buď vezmete alebo rozídete.

Viem, že na prvom rande môže byť pomyslenie na manželstvo stresujúce a možno aj zbytočné, avšak z dlhodobého hľadiska je potrebné myslieť na to, kam spoločne smerujete. Pri zamýšľaní sa nad manželstvom veľmi odporúčam aj rozmýšľanie nad tým, že váš partner či partnerka v istom zmysle ukáže vaším deťom ako vyzerá dobrý manžel či manželka.

Mnohí psychológovia hovoria, že často si vezmeme niekoho, kto je veľmi podobný našim rodičom. Preto je múdre sa zamyslieť nad tým aj v tomto svetle – ak budeme mať deti, chcem aby si moja dcéra raz vzala muža, ktorý bude podobný tomu, s ktorým ja práve chodím? Pretože ak nie, niečo na ňom zrejme nie je v poriadku.

Podobne pre chalanov – chcem takúto manželku (ako je moja frajerka) pre svojho budúceho syna? Je užitočné sa takto pýtať, pretože my sami sme vo vzťahoch tak veľmi zaslepení a mimo a často sa táto zaslepenosť ešte aj zamieša s naším podceňovaním a neláskou na toľko, že sme ochotní my sami na sebe tolerovať neskutočne zlé veci od svojich partnerov či partneriek.

Pritom tú istú vec by sme nikdy netolerovali v prípade, že by sa diala nášmu dieťaťu alebo niekomu koho máme veľmi radi. Ak si nevieš toto o čom píšem predstaviť na svojich budúcich deťoch, tak skús na svojich mladších súrodencoch.

Chcel by si, aby tvoja malá sestrička mala raz frajera a manžela ako máš ty? Ak nie, tak ty zrejme veľmi dobre vieš prečo. Myslite vždy na svoj cieľ a niekedy je dobré zvážiť či by ste partnera, ako máte vy, želali niekomu, na kom vám skutočne veľmi záleží.
 

2| Nebuďte v sterilnom prostredí

Tento tip súvisí s mojím pozorovaním, že mnohí ľudia počas randenia chodia na kávičky, do mesta, do kina – jednoducho sú v prostredí, kde sa nič zlé alebo ťažké nemôže stať.

Nevravím, aby ste chodili po nebezpečných štvrtiach mesta, ale je múdre vidieť toho druhého niekedy aj v sťažených podmienkach. Keďže randenie je istý druh skúšania a pozorovania toho druhého, je dobré raz za čas spolu podniknúť niečo, čo je mimo tvojej (aj partnerovej) komfortnej zóny.

Napríklad nejaká ťažšia túra. Po trochu hodinách šlapania do kopca možno objavíš na svojej polovičke čosi, čo si si na kávičke nemal ako všimnúť.

Niektorí kňazi často odporúčajú mladým pred svadbou púť do Santiaga. Po pár dňoch takto strávených spolu sa ľudia poznajú lepšie, ako za mesiace na kávičkách, pretože sa vidíte v nepohodlných situáciách a je dobré vidieť, ako reagujete, keď sa deje niečo, čo sa vám nepáči.

Keď ste spotení, unavení, nemáte čo jesť hneď, ako na vás príde hlad a podobne. Okrem toho je pravda, čo sa píše vo svätom Písme, že železo sa skúša ohňom. V ťažkostiach sme preskúšaní a ukazujú sa naše slabosti alebo cnosti. Preto netrávte spolu čas len v bezproblémových situáciách, kde netreba vynaložiť absolútne nijakú námahu, ale raz za čas odporúčam tráviť spolu čas aj v sťažených podmienkach. 

Z duchovného hľadiska (a to je hľadisko, ktoré by ťa aj v chodení malo veľmi zaujímať) sa v ťažkostiach ukazujú nedokonalosti alebo cnosti.

Cnosť je len zriedka kedy viditeľná vtedy, keď je všetko v poriadku. Ťažké chvíle sú práve tie, kedy uvidíš, či tvoj budúci partner či partnerka je v tejto oblasti cnostný alebo ešte v nej má čo robiť.

Čo to znamená prakticky? Vyššie som spomenul príklad túry, alebo nejakého náročnejšieho výletu – ak sa tvoj partner permanentne sťažuje, tak to ukazuje viaceré duchovné chyby. Napríklad jedným z nich je neochota trpieť, čo je do manželstva nevyhnutná cnosť.

Ďalším je prehnaná láska k sebe, ako nás učia svätí, a to tiež nie je niečo, čo by vášmu budúcemu vzťahu pomohlo. Pokiaľ človek v takomto stave (na túre) začne nadávať, ako je to ťažké a prečo ste išli a že on je celý spotený, ukazuje to aj neschopnosť ovládať jazyk a to je tiež čosi, čo nie je pre vzťah dobré.

Nevravím, že tieto veci sú tak závažné, že pre ne treba vzťah ukončiť, ale myslím, že je užitočné o nich vedieť z dvoch dôvodov.

Prvým je, že môžete na jeho/jej chybách spoločne zapracovať a pomôcť si ich vzájomne odstrániť. Druhým je, že kým sa tvoj partner nerozhodne s tým niečo robiť, budeš to musieť (v manželstve) trpezlivo znášať. 
 

3| Nebojte sa spoločnosti

Často, keď ľudia randia s niekým, zabúdajú na to, že v spoločnosti si môžete na svojej budúcej polovičke všimnúť ďalšie vlastnosti, ktoré by ste inak na “face to face” rande prehliadli.

Je dobré vidieť, ako sa vaša polovička správa pri svojich kamarátoch (niekedy ľudia pri svojich kamarátoch tak trochu zdivejú) a ako sa správa pri tvojich kamarátoch. V manželstve nebudete len zavretí doma s postaveným vysokým múrom okolo domu. Budete chodiť do spoločnosti a poznám ľudí, ktorí sa doslova hanbia za svojich manželov či manželky medzi inými ľuďmi.

Boja sa, že ich polovičku niekto nahnevá a táto ich polovička vôbec nevie zvládať hnev, prijímať kritiku, nedokáže sa ovládnuť pri alkohole atď. Je si čo všímať. Preto je dobré sa v chodení vystaviť rôznym takýmto situáciám.

Chcel by som ešte podotknúť, že ak je hanba to, čo cítiš, keď máš ísť so svojou polovičkou medzi ľudí alebo k tvojej rodine, zrejme je niečo zle. Zrejme vieš, prečo sa hanbíš. 
 

4| Modlite sa

Tento bod som ani nechcel úplne spomínať, pretože toto je niečo, čo by malo byť pre nás všetkých úplne samozrejmé. Ale pre istotu to aj tak pripomínam. Modlite sa nie len spolu, ale aj samostatne.

Nikdy nečakaj, že tvoj partner/partnerka ťa bude ťahať v modlitbe. Vaša spoločná modlitba je (hlavne v manželstve) úžasný prostriedok, ako si vyprosiť mnohé milosti, ale nezabúdaj ani na tú svoju vlastnú. Človek ktorý sa nemodlí nemôže byť v Božích očiach vlastne ani dobrým človekom.

Modlitba je jeden z pilierov duchovného života a nesmieme ju v žiadnom prípade zanedbávať. Ani keď sme zaľúbení, šťastní, či smutní. Veľa ľudí sa dnes modlí za svojich budúcich vysnívaných partnerov, ale málo kto sa modlí za to, aby on sám bol dobrým partnerom.

Modli sa, aby si ty raz bol(a) úžasným manželom či manželkou pre toho, koho ti Boh pošle, lebo nejde len o to, aby si ty dostala dobrého partnera, ale aby aj tvoj partner dostal dobrú partnerku a opačne. 
 

5| Ovládajte sa

Vo všetkom. Všetko, čo je príjemné treba vedieť pre kresťana regulovať. Počas chodenia, alebo aj v čase, keď si single, sa vlastne pripravuješ na manželstvo. Cnosť sebaovládania je pre manželov nevyhnutná.

Preto, kým máš ešte čas a nie si v manželstve, nauč sa ovládať a všímaj si, ako ide sebaovládanie tvojej budúcej polovičke. Nemyslím len v oblasti čistoty. Čistota nie je dnes hlavný problém ľudí, je to však často to, čo vyrastie z prehnanej lásky k sebe a lenivosti.

Chceme, aby nám bolo dobre a príjemne a nie sme naučení sa ovládať a zapierať. Filozofia “rob, čo chceš a pri čom sa cítiš dobre” znie fajn, ale nie je to dobrá cesta. Svätí vravia, že to je presne to zmýšľanie, ktoré z najkrajšieho anjela spravilo satana.

Preto si dávajte pozor na všetko príjemné. Nevravím, aby si si nikdy nič nedoprial, ale dopraj si s mierou a dopraj si len to, na čo máš právo – telo toho druhého ti v chodení nepatrí, čiže nemáš právo ho použiť. Uč sa zvládať seba samého, pokiaľ ide o veci ako mobil, počítač, jedlo, pitie, obliekanie, nakupovanie a v istom zmysle aj pokiaľ ide o veci ktoré ťa bavia.

Drž to pod kontrolou. Samozrejme ovládanie sa v týchto veciach bude potom časom viesť aj k poriadnemu ovládaniu sa v čistote, s ktorou dnes majú toľkí ľudia problém. 
 

6| Majte dobré vzory

Vzory sú veľmi dôležité v našich životoch. Keby sme žili v ideálnom svete našimi vzormi by nám boli rodičia a naša rodina, od ktorých by sme sa mohli naučiť veľa dobrého do života. Rozumiem však tomu, že nie každý má to šťastie mať rodičov a rodinu, ktorá by mohla byť vzorom.

Preto, keď teraz hovorím o vzoroch myslím to v oveľa širšom význame. Svätí nás učia, že mať niekoho v okolí, kto je v istej veci na dobrej úrovni je úžasná vec. Tento človek je hodný napodobňovania. Zrejme nenájdeš niekoho, kto je dobrý v úplne všetkom, ale môžeš nájsť niekoho, kto je dobrý v tom, čo sa ty potrebuješ naučiť.

Pokiaľ ide o vzťahy je dobré mať vzory ľudí, ktorí žijú svoje vzťahy naozaj pekne a dobre. Môžu to byť tvoji rodičia, kamaráti, známi, ľudia o ktorých si čítal, počul a podobne.

Ja osobne veriacim vždy odporúčam mať za vzor nejakého svätého. Pretože, ako povedal svätý pápež Klement I.: ” Nasledujte svätých, pretože tí, ktorí ich nasledujú sa stanú svätými.” Viem, že medzi svätými sa ťažko hľadajú ľudia, ktorí spolu chodili alebo boli v manželstve. Väčšina oficiálne uznaných svätých žila zasväteným životom. To však neznamená, že sa nemôžeme od nich nič do našich vzťahov naučiť.

Vzťahy stoja na láske a spravodlivosti. Tieto dve cnosti sú pre akýkoľvek vzťah kľúčové, a aj keď svätí nerandili, ako my dnes, oni veľmi dobre žili tieto dve cnosti.

Svätá Terézia z Lisieaux alebo svätý František Saleský boli vždy veľmi milí a láskaví k ľuďom. Od nich sa môžeme naučiť, ako milovať ľudí (aj svojich partnerov). V konečnom dôsledku je myslím najmúdrejšie nasledovať najdokonalejších svätých, čiže Ježiša a Pannu Máriu.

Ježiš sa často predkladá mužom ako vzor, pretože napravil to, čo Adam (obraz mnohých mužov dnes) pokazil. Ženám sa často dáva za príklad práve Panna Mária lebo ona napravila to, čo pokazila Eva.

Toto sú vzory hodné nasledovania a napodobňovania. Ak budete nasledovať svätých a Ježiša a Máriu (kráľovnú všetkých svätých) budete vedieť, ako žiť pekné vzťahy.

Podobné články

Chcel by si aj ty prispieť svojím svedectvom, článkom... alebo chceš pomôcť iným spôsobom k rastu tohto webu?

Ozvi sa nám!